perjantai 18. lokakuuta 2013

Traumatisointia

Mikä on kenellekin dramaattista tai traumatisoivaa? Ei voi tietää. Luin tässä taannoin Turun Sanomista uutisen, joka käsitteli Tyksin mielenosoitusta. Tällainen traumapotilas ei voinut olla huomaamatta, että traumapotilaiden hoitaja oli huolissaan potilaiden kunnosta, kun ne tulevat vastaanotolle. Häh? Hoidetaanko todellakin erikseen potilaita ettei niille tulisi traumoja. Mikä on se määritelmä kelle hoitoa annetaan? Onko se sellainen isompi kolari, jossa tyyppi on vierellä kuollut vai sellainen tapaus, jolloin kaikki ovat selvinneet kolarista ehjin nahoin. Haa, jaksan taas paasata tästä, mutta oikeesti. Tietty, hyysääminen on sairasta ja ei jokaiseen pipiin tarvitse psykologista analyysia.

Draamaa voisi tietty paremmin lieventää, jos asiat tehtäisiin kerralla oikein. Spekulointi erilaisten sairauksien ja toimenpiteiden kanssa ei nyt ole kaikkein parhain draaman lieventämiskeino. Ja kaiken lisäksi se jolta apua haetaan, ei ole huolissaan oikein mistään ja antaa huoletta ajan kulua. Se mikä raastaa on kuitenkin potilaan kropassa ja kun potilas ei tarpeeksi osaa ilmaista kärsimystään, niin sitten se kärsii. Kahden kuukauden pahoinvointi ja ennen kaikkea tietämättömyys ovat poissa yhdellä neulan pistolla. Ja tässä vaiheessa pitäisi varmaan kiittää kun pystyy normaalisti hengittämään. No kiitos.

Tuollainen hetki elämässä (pari kuukautta) on elämässäni hyvin suuri aika ja nimenomaan elää feikkivammaisena. Feikki sen vuoksi, koska eihän mun kropassa mitään vikaa ole, pelkkä kosmeettinen virhe. Mutta se aika jätti jälkensä ja sitä menetettyä aikaa on mahdotonta saada kiinni.

Ja suurempi pelko tulee siitä, kun se pitää saada kiinni. En ole koskaan jännittänyt tai pelännyt yhtä paljon koriskauden avausta, joka on huomenna. Olen valmistautunut tähän kauteen ehkä kaikkein huonoiten koskaan, vaikka salaa olen toivonutkin pelaavani kaikki kauden pelit. Mutta matka jatkuu, toivottavasti pikkuhiljaa terveempänä kuin ever. :)

3 kommenttia:

  1. Nonii kato niuho iskee: "Lääketieteessä sana traumapotilas tarkoittaa yleensä potilasta, joka kärsii vakavasta tai hengenvaarallisesta fyysisestä vammasta, jonka seurauksena voi olla esimerkiksi šokki, elintoimintojen pettäminen tai kuolema" eli trauma ei ole siinä tapauksessa se psyykkinen trauma mitä me sit taas meinataan sillä sanalla. Mut joo samaa mieltä sinänsä että pitääkö jonkun tahon vaikka mihin pikku juttuun automaattisesti tarjota sitä ns. kriisiapua? Miten ihmiset on ennen selvinneet? Joo no joku sanoo että ei ne ookaan, sisällä on pidetty ja sitten perhe tapettu ja ittensä siihen perään. Tai sitten pelkästään ittensä. Tai oltu vaan ja möllötetty, ehkä vähän mätkitty muita, mut aiheutettu kuitenkin muillekin sitten sitä myöden traumat jne.
    Mut enivei - ja miten sitä kriisiapua jatkossa edes annetaan kun porukat ei muutenkaan enää juttele saati puhu keskenään, samassa pöydässäkin vaan pyyhitään menemään, twiitataan, päivitetään jonnekin virtuaaliavaruuteen, mutta ei puhuta sen mukanaolevan fyysisen henkilön kans. Nou.

    VastaaPoista
  2. Ai joku? viisastelee, koska enhän mä ny koskaan tohon sorru. Tätähän ajoin vähän takaa, vaikka en itse sitä tajunnut. Niin, tyypillä on šokki, mutta kun hoitajat ei tunnista, että sillä on šokki. Jälkeenpäin vasta tajutaan, miksei tyyppi ole vaikeroinnut kipujensa kanssa. Eli LÄÄKETIETEEN mukaan olisi traumapotilas, mutta ei saa hoitoa traumapotilaana. Kato, en mä viisastele, e-en. :)

    Mutta edelleenkin mua kiinnostaa se raja, mihin se vedetään. Kuka saa, kuka jää ilman.

    VastaaPoista
  3. Se saa, joka on ollut sellaisessa onnettomuudessa joka ylittää median uutiskynnyksen tai on nähnyt sellaisen tai jonka läheinen (määritelmä??) on ollut sellaisessa. TAI jos aiheuttaa sellaisen itse koska ei ole aikaisemmin saanut. Siis kriisiapua. Ehkä.

    VastaaPoista